;
26
jan

Zo wordt wassen wél leuk! 10 bespaartips voor je wasmachine

Waar de een minstens vier keer per week door de vuile was van het hele gezin ploetert om alles schoon te krijgen, sprokkel jij misschien met moeite eens per week een volle was bij elkaar. Maar over één ding kunnen we het waarschijnlijk allemaal eens zijn; wassen kost energie. Letterlijk en figuurlijk! Daarom geven wij graag tips om hier efficiënter mee om te gaan. Want laten we eerlijk zijn, geld en tijd besparen willen we allemaal wel, toch?

10 tips besparen met wassen

1. Heter is niet altijd beter

Altijd vervelend; een flinke vlek van het etentje van gisteravond op je kleding. Of wat dacht je van een grasvlek op de broek van een van je kids. Hoe krijg je dat er nu weer uit? Nu snappen we dat je denkt dat hoe heter je wast, hoe schoner je wasgoed wordt. Toch is dit niet het geval. Je was wordt met 30 graden namelijk net zo goed schoon als wanneer je wast op 40 graden. Extra leuke bijkomstigheid is bovendien dat je hiermee flink bespaart op je energierekening. Wist je namelijk dat je meer dan 50% minder energie gebruikt dan wanneer je wast op 60 graden? Een kind kan de was doen!

2. Proppen maar!

Zoals we eerder al aangaven, is het voor de één een eitje om een volle was te krijgen, terwijl de ander zijn vuile was hier een maand voor moet opsparen. Toch is een volle trommel de meest zuinige manier van wassen. De reden hiervoor is heel simpel; hoe voller de trommel, hoe minder vaak je hoeft te wassen. Gelukkig hebben veel wasmachines tegenwoordig een functie voor halve belading. Hierbij past het apparaat het water- en energieverbruik aan op de hoeveelheid was. En dat is toch wel fijn wanneer je voor het weekend nog even snel je lievelingsoutfit wilt wassen.

3. Slapend de was doen

Klinkt heerlijk toch? Overdag zijn we vaak al druk genoeg, om dan ook nog te moeten wachten tot de was klaar is, heb je misschien helemaal geen zin in. Veel wasmachines hebben een handige functie om de starttijd uit te stellen. Kun jij ’s avonds dus lekker gaan slapen terwijl de was schoon wordt gemaakt. Fijn! Hiernaast is wassen gedurende de nacht ook nog eens een stuk goedkoper wanneer je een dubbele energiemeter hebt. Je betaalt tijdens deze zogenaamde daluren namelijk minder voor stroom dan overdag.

4. Fijnwas of katoenwas?

Maak je vaak gebruik van het fijnwas programma omdat je denkt dat het beter is voor je kleding? Dit is niet altijd het geval! Wanneer je bijvoorbeeld geen overhemden of andere fijne materialen zoals jurken hoeft te wassen, kun je prima het katoenwas programma gebruiken. Dit programma is de meest energiezuinige programma op de wasmachine. Een handige bespaartip dus.

5. Was eens in de zoveel tijd op 60 graden

Dit klinkt wellicht tegenstrijdig met onze eerste tip, maar door eens in de zoveel tijd heet te wassen, bespaar je uiteindelijk op de lange termijn. Perfect dus voor je handdoeken en beddengoed. Je verbruikt tijdens deze wasbeurt dan wel meer energie dan wanneer je op 30 graden wast, maar je voorkomt hiermee een slijmlaag van bacteriën en schimmels. En laten we eerlijk zijn; daar wordt niemand vrolijk van!

6. Wasmiddel; less is more!

Niets is zo fijn dan een flinke dot wasmiddel in de wasmachine te gooien. Het ruikt lekker, dus hoe meer, hoe beter. Toch? Dit zou je kunnen denken, maar is niet helemaal waar. Uit onderzoek is gebleken dat we 30% teveel wasmiddel gebruiken. Oeps. Blijkbaar hebben we toch een beetje moeite met het doseren ervan. Naast dat het je natuurlijk geld bespaart, is het ook een stuk beter voor je wasmachine en heb je minder snel ontkalkingsmiddelen nodig. De volgende keer houden we dan toch maar netjes het maatbekertje op de dop aan.

7. Maak kennis met de eco-knop

Misschien heb je ‘m wel eens gespot op je wasmachine; de eco-knop. Hij klinkt milieuvriendelijk en, surprise, surprise; dat is ie ook! Een eco-programma op de wasmachine wast op een lagere temperatuur en verbruikt minder energie dan een standaard wasprogramma. En dat terwijl de was er net zo schoon of zelfs schoner van wordt. Klinkt dit bijna te mooi om waar te zijn? Het enige nadeel is dat het programma een stuk langer duurt dan een standaard programma. Dus heb je geen haast met de was, dan zou deze knop je nieuwe beste vriend kunnen zijn.

8. Het voorwasprogramma is passé

We blijven ons vaak vasthouden aan bepaalde tradities en gewoontes. Het zou bijvoorbeeld zomaar kunnen dat je vanuit vroeger gewend bent altijd een voorwasprogramma te gebruiken voor je was. Deze zorgde ervoor dat vuil wasgoed vooraf eerst schoongespoeld werd. Tegenwoordig leven we in de 21e eeuw en is dat met de huidige wasmachines niet meer echt nodig. Het is misschien even wennen, maar je energierekening wordt er een stuk vrolijker van en het bespaart je ook nog eens tijd. Nog meer overtuiging nodig?

9. Voorkomen is beter dan genezen

Grr, niets is zo vervelend als een wasmachine die het niet meer doet! Wellicht heb je het al gemerkt, maar je wasmachine houdt dus niet heel erg van pluisjes en andere stofjes. Ze zorgen ervoor dat de wasmachine minder goed werkt en vreten daardoor ook nog eens meer energie. Je voelt ‘m waarschijnlijk al komen; door deze af en toe schoon te maken gaat je wasmachine langer mee, krijg je een schonere was en bespaar je dus geld op onderhoud en energie. Geen heel leuk klusje, maar wel goed voor de levensduur van je apparaat. Ben je nu geen expert op het gebied van wasmachines schoonmaken? Lees dan onze tips voor het reinigen van je wasmachine.

10. Nooit meer een verkleurde was

Heb jij het wel eens meegemaakt? Haal je de was uit de trommel, zit er een verkleurd kledingstuk tussen. En dat is toch wel heel jammer. Om dit te voorkomen, proberen we zoveel mogelijk de verschillende soorten wasgoed te scheiden. Maar ja, hoe krijg je op deze manier de trommel helemaal vol? Gelukkig zijn er tegenwoordig speciale kleurdoekjes die je bij je was kunt stoppen om het verkleuren van je wasgoed tegen te gaan. Hierdoor kun je meer soorten was bij elkaar stoppen en heb je sneller een volle trommel. En het allerbelangrijkste; het is hierdoor minder erg als je even niet oplet bij het doen van je was.

 

Heb jij nog handige bespaartips die hier niet tussen staan? Laat het ons vooral weten!