Bescherm jouw online privacy met deze 6 tips!
Weet jij hoe het zit met jouw online privacy? Is je laptop bijvoorbeeld goed beschermd tegen hackers en kan niemand bij jouw bestanden komen? Er zijn verschillende tools om jouw online privacy te waarborgen die makkelijk inzetbaar zijn. Check gauw wat jij kunt doen!
Tip 1: maak gebruik van een VPN-verbinding
Voorkom dat jouw zoekgedrag op straat komt te liggen en maak gebruik van een VPN-verbinding. Een VPN stuurt jouw communicatie versleuteld en anoniem heen en weer naar een VPN-server. Een Norton antiviruspakket beschikt over zo'n VPN-server. Daarnaast heeft dit pakket een antivirusbeveiliging, toezicht op de communicatie tussen jouw en andermans computers en een tool om je wachtwoorden veiliger online te genereren, op te slaan en te beheren. Wist je dat je bij aankoop van een laptop of desktop bij BCC een gratis Norton antiviruspakket krijgt? Zo is jouw nieuwe apparaat gelijk goed beschermd!
Tip 2: nieuw apparaat nodig? Bekijk de gegarandeerde updatetermijn
Sinds januari 2022 zijn retailers verplicht de consument te informeren over de garantieperiode met betrekking tot het updaten van een slim apparaat. In andere woorden: jij als consument hebt het recht om te weten hoe lang je recht hebt op updates op het desbetreffende apparaat. Deze updates zijn nodig zodat jouw slimme apparaat werkt en veilig te gebruiken is, waardoor hackers minder makkelijk kunnen hacken. Bekijk bij aankoop van een nieuwe smartphone, laptop, beveiligingscamera of slimme deurbel daarom goed naar de termijn waarin updates zijn gegarandeerd. Zo voorkom je dat jouw apparaat op een gegeven moment geen software-updates meer aangeboden krijgt en jouw toestel niet meer up-to-date is.
Tip 3: maak gebruik van tweestaps-verificatie
Je ziet het steeds vaker: tweestaps-verificatie. Je krijgt dan bij het inloggen met je gebruikersnaam en wachtwoord ook een code via sms of e-mail, zodat het vaststaat dat jíj inlogt en niet iemand anders. Zonder tweestaps-verificatie zouden hackers, wanneer ze jouw wachtwoord hebben gehackt, toegang kunnen krijgen tot jouw e-mail-, social media- of internetbankierenaccount. Stel daarom waar mogelijk tweestaps- verificatie in. Een laptop met vingerafdruklezer of een smartphone met gezichtsherkenner, zoals de Apple iPhone 13, lenen zich hier perfect voor.
Tip 4: update je slimme apparatuur
Je hebt waarschijnlijk meer slimme apparaten in huis dan je denkt. Helaas kan deze apparatuur gehackt worden. Nadat je erachter bent over welke periode jij recht hebt op updates (zoals genoemd in tip 2) moet je daarnaast regelmatig checken of de nieuwste veiligheidsupdates daadwerkelijk zijn geïnstalleerd; bij veel apparaten gebeurt dit namelijk niet automatisch. Check op de website of in de app van de fabrikant of je automatisch updaten kunt instellen. Kijk bij ‘instellingen’, klik op ‘updaten’ en vink dan ‘automatisch updaten’ aan.
Tip 5: bekijk of de camera of microfoon van je smartphone actief zijn
Een smartphone is onwijs handig, maar wees je ook bewust van de eventuele gevaren. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er iemand meekijkt via je camera of meeluistert via je microfoon. Hier heeft Samsung iets op bedacht! De nieuwste versie Android 12 geeft een icoontje op het beeldscherm van je Samsung telefoon wanneer de camera en de microfoon actief zijn. Staat je microfoon aan, maar ben je niet aan het bellen? Dan weet je dat je de microfoon op mute moet zetten. Bovendien bevat Android 12 een privacy dashboard waarin jij inzicht hebt welke apps de afgelopen 24 uur toegang hebben gehad tot de sensoren op je telefoon en waarin jij eventuele verdere toegang kunt ontzeggen.
Tip 6: kies een laptop met een privacyschuifje
Je wilt er niet aan denken, maar de camera van je laptop kan gehackt worden. Kijk daarom bij de aanschaf van een nieuwe laptop eens of er een privacyschuifje bij de camera zit. Wanneer je de camera niet gebruikt en het privacyschuifje ervoor schuift, kan er niet zomaar iemand meekijken via jouw camera. Wel zo'n fijn idee!