;
19
jan

Zo maak je het klimaat in jouw huis gezond en optimaal

Over het algemeen spendeer je aardig wat tijd binnen; of dat nu thuis is of op kantoor. Heb je er wel eens over nagedacht wat dit voor invloed heeft op jouw gezondheid? Een optimaal binnenklimaat heeft veel voordelen. Wij vertellen je alles over het optimaliseren van een gezond thuis!Zo maak je het klimaat in jouw huis gezond en optimaal

Vermijd vervelende kwaaltjes

Wij horen je denken, wat is zo’n optimaal binnenklimaat dan? Dit wordt bepaald door de luchtvochtigheid, temperatuur en hoeveelheid frisse lucht. Merk jij dat je thuis last hebt van hoofdpijn na het slapen en kwaaltjes als benauwdheid of een loopneus? Dan kan het zo maar zijn dat jouw binnenklimaat niet goed in balans is. Geen man overboord gelukkig, er zijn namelijk genoeg tips waar jij mee aan de slag kunt.

Tip 1: laat een split airco plaatsen

Of het nu zomer of winter is, een split airco unit komt altijd van pas. Deze kun je in een enkele of meerdere ruimtes binnenhuis laten installeren en reguleert naast de temperatuur ook de schone lucht. In de winter wordt de koude lucht uit een ruimte gezogen, opgewarmd door de airco en weer terug de kamer in geblazen. In de zomer werkt dit natuurlijk the other way around. Daarnaast zorgen technologieën en filters ervoor dat pollen, stofdeeltjes en andere vervuilingen zoals kookgeuren uit de lucht worden verwijderd. Ongeacht welk seizoen, je hebt altijd een geventileerde, schone lucht binnenshuis zonder vervuilingen en temperatuur schommelingen. Ideaal!

Wil jij ook een split airco unit voor jouw huis?

Een split airco unit regelt dus de temperatuur en schone lucht in jouw huis, hier hoef jij dan niet meer naar om te kijken. De installatie bestaat uit één of meerdere binnen-units en altijd één buiten-unit. Deze wordt uitgevoerd door één van onze opgeleide en F-gassen gecertificeerde monteurs. Meer informatie? Bekijk onze adviespagina!

Tip 2: verkoel je huis met een ventilator of mobiele airco

Een koel huis is vooral in de zomer geen overbodige luxe. Met een mobiele airco geniet je van optimale koeling tijdens de warme dagen. Een airco werkt door de lucht te koelen en te ontvochtigen. Hierdoor gaan zowel de gewone temperatuur als de gevoelstemperatuur omlaag. Een ventilator werkt net ietsjes anders: het apparaat verkoelt de lucht niet, maar zorgt voor een aangenaam briesje. Kom maar op met dat lekkere weer! 

Tip 3: ga aan de slag met luchtbehandeling

Wil je liever geen split airco unit laten installeren? Dan is een luchtbehandelaar voor jou dé uitkomst. Bij een verandering in de lucht gaat een luchtbehandelaar aan het werk om deze weer optimaal te maken. Fijnstof, allergenen en andere schadelijke stoffen worden uit de lucht gefilterd zodat jij vrijer kunt ademen. Je hebt hier speciale luchtontvochtigers, luchtbevochtigers en luchtreinigers voor, maar ook apparaten die alles in één verzorgen. De Dyson Purifiere Humidify + Cool Formaldehyde luchtbevochtiger is op het moment het beste jongetje van de klas, maar ook veel andere merken zijn echte uitblinkers.

Tip 4: vervang de filters van jouw apparaten

In huis zijn veel huishoudelijke apparaten terug te vinden die werken met een filter. Denk aan een stofzuiger, afzuigkap of een luchtreiniger. Idealiter kies je voor een apparaat met HEPA-filter, maar andere filters doen ook prima hun werk. Het is belangrijk om deze eens in de zoveel tijd te vervangen of wassen als dit mogelijk is. De filters zorgen er bijvoorbeeld voor dat tijdens het stofzuigen fijnstof en andere vervuiling niet weer terug jouw huis ingeblazen wordt. Ontzettend fijn natuurlijk, maar na verloop van tijd gaan deze minder goed werken en wordt de lucht dus automatisch minder optimaal.

Tip 5: ventileer de slaapkamer

Ventileren kun je leren is een uitspraak die wij volledig beamen! ’s Nachts een raam open laten staan is namelijk beter dan je verwacht. In de slaapkamer is de ideale temperatuur 18 graden, je lichaamstemperatuur moet namelijk eerst dalen om lekker in slaap te kunnen dompelen. Staat deze bij jou een stuk hoger? Dan moet jouw lichaam meer moeite doen om slaperig te worden en geef je ruimte aan virussen en bacteriën om zich te nestelen. Bovendien heb je meer kans om op te staan met hoofdpijn vanwege een tekort aan zuurstof. Het is dus helemaal niet zo’n gek idee om met een raam open te slapen, mits je natuurlijk geen airco in huis heb. Anders is dit zonde van jouw automatisch gereguleerde binnenklimaat 😉.

Tip 6: plaats reinigende planten in huis

Last but not least: plaats zuiverende planten in jouw huis. Dat planten voor meer zuurstof zorgen is je vast niet onbekend, maar wist je ook dat er planten zijn die luchtzuiverend werken? Een win-win situatie. Kijk voortaan bij de aanschaf van een plant dus eens hoe luchtzuiverend hij of zij is, zo zorgen een Spathiphyllum of Nephrolepis er bijvoorbeeld voor dat luchtkwaliteit sterk verbeterd wordt. Een leuke tip die wij je zeker niet willen onthouden!